///Mi is a fiatalság titka?

Mi is a fiatalság titka?

Szerző: | 2019-02-13T19:31:32+00:00 2018. december 15.|Orvosi| Mi is a fiatalság titka? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mitől fiatal valaki?

A kronológiai kora miatt – hogy hány éves? Vagy a biológiai kora számít – hogy milyen állapotban vannak a szervrendszerei? A fiatalság megőrzéséhez netán a boldogság mértéke számít, vagy a JELENlét az élet mindennapos forgatagában? Miért akarunk fiatalok maradni? Egyáltalán akarunk? Vagy oké öregszünk, de nem teszünk semmit, hogy megőrizzük a fiatalság lángját?

Annyi kérdés, vajon vannak válaszok? Élettani kutatások szintjén mindenképp, hiszen tanulmányok tömkelege áll rendelkezésre, amik az öregedés okait vizsgálják. Elméletek sora magyarázza, hogy miért nem vagyunk halhatatlanok, miért hagyjuk el a jelen élet porhüvelyét a természet rendje szerint.
Van akik szerint az öregedés fő oka a telomer fokozatos rövidülése és minden egyéb ennek következménye. Ilyenek például a szabad gyökök felszaporodása, a hormonrendszer változásai, a mutációk, őssejtek kimerülése, autoimmun folyamatok beindulása.

Mi az a telomer?

DNS spirál végén található telomer

DNS spirál végén található telomer (Kép: med.stanford.edu)

A DNS-spirál végén lévő védőréteg, amely mint egy bukósisak védi a kromoszómákat osztódáskor a sérülésektől. A sejt minden egyes osztódásával ez a sisak rövidül, egészen addig, amíg a telomer a védő szerepét már nem tudja betölteni és ekkor a sejt végleg megöregszik és elpusztul. Ez a folyamat egyre több sejtet érint, így szerveink egyre kevésbé tudják ellátni a feladatukat. Megjelennek az öregedésre jellemző változások, mint a bőr ráncosodása és betegségek, mint például a magas vérnyomás, érelmeszesedés, ízületi bántalmak stb.

Biztos, hogy a válasz csak a génekben van elrejtve? Azt már tudjuk, hogy a környezetnek genetikai módosító hatása van. A táplálkozás, fizikai aktivitás, környezeti mérgek, lelki terheltség mind változást generálnak a génjeinkben, az életminőségünkben, a “fiatalságunkban”.

Ki ne szeretné, hogy bőre ismét rugalmas és feszes legyen, hogy ráncai kisimuljanak, libidója a fiatalkori szintre emelkedjen? Mit lehet tenni, hogy az idő kerekét lassítsuk?

A jó hír, hogy számtalan lehetőség van!

Térjünk vissza a telomerre. Van a szervezetben egy enzim, amelyik képes a telomer visszaépítésére: a telomeráz. Ez azonban a legtöbb sejtben inaktív. Létezik egy növény az Astragalus, másnéven Csüdfű vagy Baktövis. Ázsiában honos, kínai neve huang qi, azt jelenti, “Sárga Vezér”, mivel gyökere, melynek a kínai gyógyászatban a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják, sárga színű. A növény egyik hatóanyaga képes a telomeráz aktiválására, és így a telomer visszaépítésére, ezáltal az öregedés lassítására, az időskorral járó betegségek megelőzésére és a betegek állapotának javítására. Az életerő, a csí gyógyítója, egészségvédő, fittséget növelő, fáradékonyságot mérséklő, sőt immunerősítő hatású. A Baktövis beszerezhető szárított formában, kapszulában és teaként is.

Baktövis ide, ráncok oda, ha már rájöttél hogy mi dolgod a Világban és abban járod a kiteljesedés útját, a fiatalság kísérni fog utadon.

Te fontosnak tartod, hogy fiatalosan nézz ki?

Szólj hozzá, kérdezz a Facebook profiloddal